Jednotka na nemeckom trhu

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkend

Navštívte medzinárodný vianočný trh číslo jeden v Nemecku

Čas adventu je pre mnohých najkrajším obdobím roka. A tak nečudo, že si mnohí z vás plánujú, kde strávia čas pred Vianocami. Ponuka rôznych čarovných vianočných trhov je aj v Nemecku rôznorodá a bohatá, veď nakoniec je to obrovská krajina. My máme pre vás zaujímavý tip. Od 15. novembra do 23.decembra bude v Porúrí, v meste Essen, magický adventný trh a síce: Medzinárodný adventný trh mesta Essen. Pre svoju atraktivitu získal titul „Best sustainable Christmas Market in Europe 2024“a taktiež ocenenie „Best Christmas Market in Germany 2024“ . Teda najlepší vianočný trh Nemecka a najlepší vianočný trh Európy 2024, pokiaľ ide o udržateľnosť.

Vianočný trh sa rozprestiera cez stred modernej metropole mesta Essen, jeho srdce je na námestí Kennedyplatz. Obrovská reťaz svetiel sa vinie celým trhom, zdobí drevené stánky, ktoré si prenajalo viac ako 170 obchodníkov z viac ako dvadsiatich krajín sveta. Vianočné dekorácie z Izraela, šperky z Baltiku, delikatesy z Talianska či z Francúzska. Mnohé nemecké regióny sú zastúpené typickými vianočnými a tradičnými produktami. Tak napríklad drevenými, voňavými „Františkami“ z regiónu či kvalitnou a zaujímavou východofrízskou keramikou. A k tomu, samozrejme, lahôdky a dobroty v podobe  kulinárskej klasiky, ako sú klobásky, zemiakové placky, domáci chlebík s masťou, zo zahraničia typický poľský bigos či špecialita, portugalský langoš a k tomu varené voňavé vínečko je povinnosťou.

Cesta do stredoveku

Máte chuť vrátiť sa v čase do stredoveku? Tak ponuka stredovekého vianočného trhu bude pre vás tá pravá. Obchodníci odetí do stredovekých kostýmov, domáce produkty a darčeky, kvalitné kožené výrobky, šperky alebo medové víno. Pri svetle sviečok a faklí, k tomu živá hudba, tak ako v stredoveku, a atmosféra je dokonalá.

Týždne svetla v Essene

V Nemecku jedinečný medzinárodný vianočný trh má aj ďalšiu špecialitu. „ Dni svetla Essenu“, ktoré sa začínajú 27. októbra. Už 75 rokov sa začína advent práve touto akciou. Zlatým klincom pre návštevníkov, najmä pre tých mladších, je park plný zvierat. Tie sú špeciálne nasvietené a sú z celého sveta: nosorožec, kengura, orka, srna & co. Krásne motívy pre spomienkové fotografie. A pre tých, ktorí sa neboja výšok, nastúpia na obrovské osvetlené koleso, ktoré odvážlivcov vyvezie do 45 metrovej výšky, odkiaľ uvidia nádherne osvetlený vianočný trh a celé mesto, jednoducho magický pohľad. 

Vianočné nákupy

Tie sú príjemnou časťou času Vianoc a nemusíte ich absolvovať len na vianočnom trhu. V Essene je viac ako 1 000 obchodov. Niektoré z nich sú otvorené aj v nedeľu. Máte radi menšie a príjemné butiky? Tak potom je pre vás časť mesta Essen, ktorú volajú Rüttenscheid, to pravé. Len desať minút metrom od centra mesta. Táto jedinečná štvrť Essenu má aj mnoho príjemných barov, kaviarničiek, pubov.

Cesta časom sa volá „Essen 1887“

Mesto Essen v Porúrí ponúka nielen atraktívny vianočný trh, „Best sustainable Christmas Market in Europe“ a „Best Christmas Market in Germany“, ale v centre mesta aj jedinečnú cestu časom, tá sa volá „Essen 1887“. Je to túra mestom, ktorú môžete zažiť len v Essene, a to vďaka špeciálnym mixed-reality okuliarom a bluetooth slúchadlám. Vďaka tejto technike sa vrátite do roku 1887. Virtuálne elementy, hologramy, známi herci a prominenti. Virtuálna túra „Essen 1887“ je svetovo jedinečná prehliadka mesta. Informácie o tejto zaujímavosti na: www.essen1887.de

Tip na ďalšiu návštevu mesta

Mesto Essen však nie je zaujímavým len počas adventu, ale po celý rok. Čo poviete na návštevu na jar, keď sa prebúdza príroda zo zimného spánku. Kvalitné trasy na vandrovanie v okolí mesta, z toho 100 kilometrov zo 120 vedie cez Porúrie a údolie Deilbachtal, krásne panorámy, strmé i mierne vyvýšenia, veľké plochy lesa a zelené polia. Ale aj „výlet“ vo vzducholodi, vysoko nad zemou 300 metrov (www.zeppelinflug.de). Vzducholoď, ktorá vzlieta do výšky z letiska Essen/Mülheim, vám ponúkne úchvatný 360-stupňový pohľad na krásny rozmanitý Essen. Impozantná vzducholoď prelieta ponad turistické atrakcie. UNESCO-svetové dedičstvo uhoľný cech Zollverein na severe mesta, najväčšia a najkrajšia uhoľná baňa Európy, plná umenia, kultúry a priemyselnej kultúry, zakomponovaná v divokej prírode. (www.zollverein.de). Na juhu sa zasa oplatí vidieť vilu Villa Hügel (www.villahuegel.de), bývalé obydlie rodiny významného priemyselníka Kruppa. Dnes je miestom na rôzne podujatia, koncerty a výstavy. Len neďaleko leží jazero Baldeneysee, jedinečná oáza pohody, má 2,7 km a je obľúbeným miestom na oddych.

Ako sa k nám dostanete:

  • Vďaka dobrej centrálnej polohe mesta v Porúrí autom, vlakom či lietadlom. Len 20 minút autom od letiska Düsseldorf. Z Dortmundu je to 35 minút autom. Denne jazdí viac ako sto IC-, EC- a ICE vlakov do hlavnej stanice mesta Essen.
  • Viac informácií nájdete na: www.visitessen.de
  • Medzinárodný vianočný trh – International Christmas Market Essen bude od 15. novembra do 23. decembra 2024, www.visitessen.de/weihnachten

FOTO: Christian Deutscher-EMG, Hermes Mangialardo, Jasper Toeli, Mike Henning-EMG, slider foto: Peter Wieler

Súvisiace destinácie

Weimar
Weimar
Nemecko
Mesto, v ktorom sa mnohé pamiatky stali súčasťou kultúrneho dedičstva  pod záštitou UNESCO. Žili a...
Augsburg, mesto velikánov
Augsburg, mesto velikánov
Nemecko
Právom, veď história tu zanechala výrazné stopy, s ktorými je konfrontovaný každý, kto do tohto mesta...
Za Rubensom do Neuburgu
Za Rubensom do Neuburgu
Nemecko
Jeho dominantou je nesporne zámok (Neuburg an der Donau) s arkádovým dvorom, so skvostnou rytierskou sálou -...
Rüdesheim, kde sa vínu darí
Rüdesheim, kde sa vínu darí
Nemecko
Frankfurt je mestom bánk, zelene, veľtrhov, hovoria, že je metropolitným mesto na rieke Rýn – Mohan, leží...
Augsburg – nemecké Benátky
Augsburg – nemecké Benátky
Nemecko
Po trase Bratislava - St.Pölten – Passau – Mníchov sa do Augsburgu dostanete za necelých 6 hodín. Na...
Skanzen v Gutachu
Skanzen v Gutachu
Nemecko
Skanzen v Gutachu (Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof) je učebnicovým príkladom toho, ako sa aj...
Lipsko - mesto pre ľudí
Lipsko - mesto pre ľudí
Nemecko
1000 rokov Lipska (www.leipzig.de), to je tisíc rokov hospodárstva, kultúrnej i občianskej  tradície, tisíc...
Mainau - kvetinový ostrov
Mainau - kvetinový ostrov
Nemecko
V srdci kvetinového ostrova je Arboretum, park s 250 rôznymi stromami a drevinami z celého sveta. Príkladom...
Na rieke Labe športom k zdraviu
Na rieke Labe športom k zdraviu
Nemecko
Sľúbené pokračovanie o Magdeburgu...  V rámci veľkého podujatia cestovného ruchu v Magdeburgu, (tzv....
Raj dostupný každému...
Raj dostupný každému...
Nemecko
Sú veľmi rozmanité, avšak jedno majú spoločné: dovolenka na niektorom z nich bude pre vás...
Nemecko je plné lákadiel
Nemecko je plné lákadiel
Nemecko
V Nemecku zažijete živú krajinu, plnú kultúry v neporušenej prírode. Využite komfort dobrých...
Dedičstvo UNESCO v Nemecku
Dedičstvo UNESCO v Nemecku
Nemecko
2000 rokov dlhá história zanechala v Nemecku významné stopy. Ich svedkami sú: veľkolepá kultúra a...
Navštívte Benátky východu
Navštívte Benátky východu
Nemecko
Výlet do Drážďan odporúčame naplánovať si minimálne na štyri dni, aby ste mali možnosť zažiť...
 Hovoria  mu  Nice severu...
Hovoria mu Nice severu...
Nemecko
To je najstaršie kúpeľné mesto Európy – mesto Wiesbaden. Hlavné mesto Hesenska, druhé najväčšie po...
Oceľový obor z Nemecka
Oceľový obor z Nemecka
Nemecko
Ležia blízko seba necelých desať kilometrov na rieke Sáre. Saarbrücken bolo po mnohé roky významným...
Udržateľné cestovanie 2021
Udržateľné cestovanie 2021
Nemecko
Osobité hotely zasadené do prekrásnej krajiny ponúkajú ubytovanie šetrné k prírodným zdrojom a...
German. Local. Culture
German. Local. Culture
Nemecko
Vyberte sa na cestu mimo známych turistických chodníčkov a atrakcií - ďaleko od klasických destinácií. ...
Vianočná rozprávka v decembri
Vianočná rozprávka v decembri
Nemecko
Počas adventu sa všetko trbliece a ligoce. Jedličky sú posiate vianočným osvetlením, všade cítiť varené...
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.