Festival Ji.hlava - stovky dokumentov na jednom mieste

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za dobrým tipom

V piatok 25. októbra sa začne 28. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava. Potrvá až do 3. novembra. Predĺženie festivalu zo šiestich na desať dní umožní návštevníkom väčšie pohodlie. Napríklad vďaka väčšiemu počtu filmových repríz, ktoré zaistia viac miest v kinosálach. O ďalších novinkách nám porozprával manažér festivalu pre medzinárodné vzťahy René Kubášek.  

Aké sú vaše tohtoročné očakávania?

Očekáváme tisíce návštěvníků, kteří přijedou do Jihlavy sledovat skvělé dokumentární filmy, účastnit se diskusí v rámci Inspiračního fóra, nebo zažít bohatý doprovodný program. Festival přivítá také řadu tvůrců – a to jak začínajících filmařů, tak hvězd současného světového dokumentu, například Alberta Serru, Roberta Minerviniho, Kirsten Johnson nebo Tsai Ming-lianga. Město Jihlava se na přelomu října a listopadu stává na několik dní světovým centrem dokumentárního filmu.

Čo divákom ponúknete?

Pro letošní festival jsme vybrali celkem 340 snímků z více než 3.000 přihlášených. Polovina z nich bude uvedená ve světové, mezinárodní, nebo evropské premiéře. Zároveň naši dramaturgové do programu vybrali ty nejzajímavější snímky z velkých festivalů jako Berlinale, Cannes nebo Sundance, které najdou diváci v sekci Souhvězdí.

Čím je tohtoročný festival iný?

Největší změnou oproti minulým ročníkům je prodloužení festivalu z šesti na deset dní. K této změně jsme se rozhodli s cílem zvýšit pohodlí diváků – prodloužení jednak dovolí reprízovat filmy dvakrát až třikrát, od čehož si slibujeme, že se každý dostane na filmy, o které má zájem. Druhak prodloužení vedlo k rozšíření ubytovacích kapacit. Uspokojit obrovský zájem diváků během pouhých šesti dnů byl v minulých letech velký oříšek.  

Akých slovenských tvorcov predstavíte?

Slovenské snímky jsou letos bohatě zastoupené napříč programovými sekcemi. Zahajovacím filmem festivalu bude Prezidentka režiséra Marka Šulíka, kterou uvedeme ve světové premiéře. Na programu bude také snímek Šedá zóna Daniely Meressy Rusnokové, dokument Pokiaľ ja žijem (Fakír) Romana Ďuriše, Vtáčnik v režii Evy Križkové, Pachová stopa od Zuzany Piussi nebo snímek Je to ve hvězdách Petera Kerekese. Pro letošní Ji.hlavu jsme navíc připravili objevnou retrospektivu Máme svoj film! Obrazy Slovenského štátu, jejíž dramaturgyní byla Petra Hanáková.

Čo je najväčšou ambíciou festivalu Ji.hlava?

Festival má od svého založení před 28 lety stále stejnou ambici – představovat divákům jedinečné filmy, které nemá šanci běžně vidět, otevírat jim obzory a ukazovat nové perspektivy, vést ke kritickému myšlení o současném světě. K tomu je dokumentární film skvělým nástrojem, Ji.hlava je navíc známá svým diskusním charakterem a intenzivními interakcemi tvůrců s diváky. Tedy spíše než "poselství" bych zmínil motto, které má MFDF Ji.hlava od svého založení: "Myslet filmem!"

Festival vo svojej programovej ponuke nezabúda na žiadnu vekovú kategóriu. Všetky potrebné  informácie nájdete na: https://www.ji-hlava.com/

Trailery k filmom: https://www.youtube.com/@JihlavaIDFF/videos

Foto: Jan Hromádko a MFDF Ji.hlava

 

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.