V Nine pristáli plameniaky

Kam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na turistiku

Obyvateľov Ninu prekvapila mimoriadna udalosť, keď do zátoky náhle priletela najväčšia skupina plameniakov, akú kedy videli v Chorvátsku. Plameniaky opäť dorazili do oblasti Ninske saliny, ako drahí turisti, ktorí môžu, ale nemusia prísť.   

Skupinu, ktorá sa v lagúne objavila, zrejme tvorí šesť párov a jeden jednotlivec navyše. Tieto úžasné vtáky sú zrejme staršie, o čom svedčia ich červené krídla a ružové perie na chrbte, keďže patria do skupiny tzv. európskych plameniakov, ktoré majú zvyčajne svetlejšie perie. Medzi týmito operenými priateľmi je pravdepodobne aj jeden, ktorý sa už zdržiaval v jedinečnej chorvátskej lagúne v Nine.

 

Plameniaky opäť prekvapili a potešili obyvateľov Ninu, rovnako aj turistov, ktorí zvedavo pozorovali krajinu a zachovanú prírodnú oázu Ninského zálivu.

Plameniaky sú tu vítanými hosťami – tieto exotické vtáky navštívili lagúnu Nin už po piaty raz. Prvýkrát sem plameniaky prileteli v novembri 2015. Nasledujúci rok, v septembri a októbri 2016, sa v zátoke na jeden mesiac zdržalo mláďa plameniaka. Začiatkom septembra 2017 pristáli v lagúne tri páry plameniakov. Šesť jedincov priletelo krátko pred povestnou veľkou povodňou, ktorej ničivá sila spôsobila v Nine obrovské škody, ale plameniaky sa počas povodne zdržiavali v rákosí na Kráľovninej pláži, a keď sa počasie upokojilo, vrátili sa do saliny, kde mali dostatok potravy, a zostali tam dva mesiace. Vo februári 2022 prekvapil obyvateľov Ninu len jeden plameniak, ktorý zostal v močaristej oblasti na Kráľovninej pláži len niekoľko dní.

V tomto roku navštívila Nin doposiaľ najväčšia skupina plameniakov. Hovorí sa, že plameniaky si berú potravu z mokradí a živia sa okrem iného aj rakmi zo salín, čo ovplyvňuje farbu ich tela. Vyliahnuté mláďatá majú biele perie, ktoré sa s rastom zahusťuje. Existuje možnosť, že vzhľadom na nadchádzajúce klimatické zmeny sa exotické plameniaky budú každoročne vracať na kratší alebo dlhší pobyt do lagúny Nin, na prestávke na ceste do svojich zimovísk.

Pozývame všetkých návštevníkov, aby zažili vzrušujúce chvíle pri pozorovaní a fotografovaní plameniakov, pričom ich nesmú rušiť, ale môžu si vychutnať pohľad na nezvyčajnú scenériu z bezpečnej vzdialenosti!

Nin – „must go“ destinácia na pozorovanie vtáctva

Ornitologická oblasť lagúny Nin a širšia oblasť Ninu je domovom 240 rôznych druhov vtákov, ktoré potešia milovníkov prírody a priateľov vtáctva počas celého roka.V Nine možno počas roka pozorovať viac ako polovicu vtáčej populácie žijúcej v Chorvátsku.

Ak vás táto téma zaujíma, navštívte odkaz: https://www.nin.hr/pdf/nin-ptice.pdf

Všetky potrebné informácie nájdete aj na www.nin.hr

FOTO: Marija Dejanović


 

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.