Smutný deň pre Varšavu

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na turistiku

1. augusta 2024 uplynulo 80 rokov od vypuknutia Varšavského povstania, ktorého účelom bolo oslobodiť Varšavu, pokiaľ možno ešte pred príchodom Červenej armády, a pomocou existujúcej a fungujúcej legitímnej štátnej správy tak znemožniť ustanovenie komunistickej vlády orientovanej na Stalina.

V povstaní bojovali aj slovenskí vojaci. Pri tejto príležitosti sme navštívili Varšavu a zaujímavú expozíciu Múzea varšavského povstania, ktoré dokumentuje hodinu W (takto šifrovali názov povstania). Vypuklo o 17-tej hodine. Poľské vojenské jednotky chceli získať naspäť Varšavu z rúk nacistov. V bojoch o mesto zomrelo 200 000 civilistov, 15 000 vojakov, zostali obrovské ruiny domov, doslova spúšť. V týchto dňoch je preto Varšava vyzdobená plagátmi, zástavami, bude sa konať aj veľkolepé podujatie na počesť tejto historickej udalosti. 

Múzeum varšavského povstania postavili pred dvadsiatimi rokmi v mestskej štvrti Wola (kedysi priemyselná štvrť Varšavy), v bývalej elektrárni pre električky. Je to impozantná a veľmi pôsobivá budova z červených tehál. Celá expozícia je inštalovaná s citom, je bezbariérová a zaujímavosťou je, že čiernobiele filmy či výjavy z vojny sú umiestnené citlivo tak, aby deti, ktoré s rodičmi či so školou prídu do múzea, nevideli všetky brutálne výjavy.

Múzeum má 30 000 exponátov a audio sprievodcov. Výstava je interaktívna, vidíte zbrane, dokumenty, zástavy, zreštaurované odevy, „trasa“ vás doslova chronologicky vedie od začiatku bojov až po koniec povstania. Dnes žije len 400 pamätníkov odboja, pracovníci múzea so všetkými úzko spolupracovali a spolupracujú pri tvorbe obsahu a formy. Dodnes je s nimi múzeum v kontakte, poľský štát ich stále podporuje.

Atrakciou múzea je aj veža, ktorá má 32 metrov, so symbolom tohto odboja, so symbolom kotvy, „Polski Walczącej”, takzvanej kotwice, bola znakom poľského protinacistického a protikomunistického odboja. Vo dvore múzea pod vežou stojí aj replika obrneného transportu, tzv. Kubuś. Múzeum má aj kaplnku.

Varšavské múzeum má dvadsať rokov a je najnavštevovanejším múzeom v meste. Právom. Expozícia, aj keď jej téma je smutná a tragická, je úžasná, na zamyslenie sa. Z historického hľadiska veľmi dôležitá pre ďalšie generácie. 

Viac sa dozviete na: www.1944.pl

Beata Havranová

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.