Hrad Šášov a kráľovná Barbora

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkend

Hrad Šášov návštevníkov opäť prekvapí novinkami, ktoré prispejú k jeho celoročnému využitia. Tento rok sa dokončili práce na finalizácii Sály kráľovnej Barbory, ktorá bude po obnove poskytovať ideálne miesto na organizovanie podujatí aj v chladnejších mesiacoch roka.

Po tom, ako bol v minulosti verejnosti predstavený zmenšený 3D model hradu, nová hradný informačný systém a prebehla obnova časti východného múru delovej veže, sa v  tomto roku podarila rekonštrukcia Sály kráľovnej Barbory, ktorá spočívala v oprave pochôdznej plochy s výmenou prestropenia a osadením kachieľ, ktoré zabezpečia teplotný komfort pre návštevníkov aj počas zimných podujatí na hrade. Finalizáciu Sály kráľovnej Barbory bolo možné uskutočniť vďaka finančnej podpore oblastnej organizácie cestovného ruchu /OOCR/ Región GRON z členského príspevku Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja vo výške  11 524,50 eur.

„Hradný pán“ a predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič bližšie popísal priebeh prác, ktoré boli realizované v Sále kráľovnej Barbory: Prvou fázou bolo odstránenie pôvodnej drevenej podlahy a osadenie prvej vrstvy novej podlahy, ktorá tak vytvorila dočasnú pochôdznu plochu. Nasledovala výmena prestropenia, ktorá bola závislá od stabilného priaznivého počasia. Po odstránení starého dreveného záklopu, na ktorom sa už podpísal zub času, nasledovalo osadenie nového dreveného záklopu. Ďalšou vrstvou bolo toto prestropenie zospádované a následne bola osadená izolácia z minerálnej vlny. Táto vrstva bola prekrytá dreveným záklopom, na ktorom bola následne osadená strešná fólia. Zospádovaním tohto priestoru do jedného bodu sa zrýchly odtok dažďovej vody, ktorá je následne zvedená zvodovou rúrou do zbernej nádrže, resp. vyvedená mimo areál hradu. Na záver boli do tohto priestoru osadené liatinové kachle, ktoré budú slúžiť na vykurovanie tohto miesta najmä počas jesenných a zimných akcií, ktoré sa na hrade budú konať.“

Sála kráľovnej Barbory je pomenovaná podľa kráľovnej Barbory Celjskej, manželke kráľa Žigmunda Luxemburského.  Kráľovná Barbora, prezývaná aj Čierna kráľovná, hrad Šášov vlastnila a podľa písomných zmienok v roku 1438 dokonca aj osobne navštívila. „Spoznávanie histórie zážitkovou formou je to, čo robí hrady na Pohronskej hradnej ceste výnimočné. Už roky tu združenia realizujú aktivity s cieľom sanácie a stabilizácie hradných múrov. Som rád, že my môžeme tiež prispieť k prezentácii nášho vzácneho dedičstva a to napríklad práve prostredníctvom podpory projektov ako je tento. Nie je to prvý projekt na hradoch popri Hrone, ktorý Rozvojová agentúra BBSK podporila. Vďaka kombinácii nadšenia ľudí, ktorí sa o hrady starajú a podpory relevantných organizácií ako je Rozvojová agentúra BBSK, alebo krajská a oblastné organizácie cestovného ruchu, vytvárame spoločne atraktívny a konkurencieschopný produkt cestovného ruchu, ktorý každý rok priláka viac a viac návštevníkov“ uviedol Mikuláš Pál, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja. 

Riaditeľka OOCR Región GRON Martina Gruyová uviedla, že okrem investícií do projektov na hradoch smeruje nemálo zdrojov do marketingu a podpory podujatí: „V roku 2024, i v minulom roku, sme spoločne s KOCR Banskobystrický kraj Turizmus pokračovali v organizácii komentovaných prehliadok na hradoch Revište a Šášov, ktoré boli obohatené o dobové scénky s ochutnávkou miestnych produktov a pribudli aj prehliadky pre detských návštevníkov. V spolupráci s Krajskou hvezdárňou a planetáriom M. Hella v Žiari nad Hronom to boli opäť obľúbené nočné prehliadky spojené s pozorovaním nočnej oblohy.  Tiež sme organizovali už 4. ročník hradného podujatia Glgáč – stretnutie hrnčiarov na neďalekom hrade Revište  a podieľali sme sa ako spoluorganizátor už 20. ročníka podujatia Šášovské hradné hry na hrade Šášov.

Aj v nasledujúcej sezóne OOCR Región GRON plánuje spolupracovať na hradných podujatiach a vytvárať ďalšiu ponuku komentovaných prehliadok na hradoch Pohronskej hradnej cesty. „Pre aktuálne informácie treba sledovať  sociálne siete, profily Región GRON a Pohronská hradná cesta“, dodáva na záver Martina Gruyová.

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.